Koop M. Schokker - dirigent

Koop kreeg, toen hij acht jaar was, een sopraansax. Nadat hij dit, zoals hij ons dit zelf met een knipoog vertelde, na twee weken onder de knie had heeft hij zich in de jaren daarna bekwaamd op diverse koperen blaasinstrumenten. Koop heeft in die tijd les gehad van de fameuze dirigent Douwe Akkerman en de hoornist/dirigent Bennie van der Wal. Koop is nu een veelzijdig muzikant die thuis is op alle blaasinstrumenten.

Toen hij een jaar of 12 was liet de dirigent Klaas Jansma (de pake van de schrijver en radio/tv presentator Klaas Jansma) hem zo nu en dan een stuk dirigeren. De passie voor het dirigeren toen ontstaan.

Koop heeft gestudeerd aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden.  Oldrig Milek, de beroemde hoorn pedagoog, was daar zijn leraar op de waldhoorn. Hendri van Loo sr. bracht hem de fijne kneepjes van het dirigeervak bij.  Nadat de opleiding voor docerend musicus met succes werd afgerond heeft Koop  aan het conservatorium Zwolle het diploma ‘uitvoerend musicus’ (waldhoorn) behaald.

Sinds de eerste editie in 2006 doet het Fanfare OKK Kimswerd mee aan de Proms in Concert onder leiding van Koop. Een enorme uitdaging en grensverleggend.  De mix van klassieke topstukken tot Hollandse meezingers is een van de hoogtepunten om naar uit te kijken. Koop dirigeert niet alleen het korps maar heeft ook verschillende arrangementen voor de proms gemaakt, ook vanavond zijn er weer een aantal werken van zijn hand te beluisteren.  Het eindresultaat  in de Grote Kerk van Harlingen is de kroon op het werk wat er in vele maanden is verzet.