Tetsje van der Kooi

Tetsje van der Kooi, lyrisch sopraan, kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Zingen bleek haar grote passie en talent. Ze studeerde solozang aan het Rotterdams Conservatorium en slaagde in 1995 voor het diploma docerend musicus. Daarna vervolgde ze haar studie aan het conservatorium in Utrecht. In 1999 behaalde ze het diploma uitvoerend musicus. Ze kreeg les van Wendela Bronsgeest, Carolyn Watkinson en Meinard Kraak, en studeerde ook enige tijd aan de befaamde Musik Hochschule te Dresden. Momenteel wordt ze gecoacht door Meinard Kraak en Adi le Gué.

Tetsje is regelmatig te beluisteren in oratoria, cantates en missen van onder meer Bach, Händel, Mendelssohn en Brahms. Als liedzangeres heeft ze veel affiniteit met werken van componisten uit de Tweede Weense School. Naast optredens op de grote concertpodia treedt Tetsje graag op bij vieringen en herdenkingen, in zomerseries en kerst- en passieconcerten. Ze gaf concerten in Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland en maakte concertreizen naar de Verenigde Staten.

Zingen is voor Tetsje het leven zelf: soms vol passie en verlangen, soms vol mededogen, boosheid of juist stille tederheid. Zingen is: uiting geven aan de verhevenheid van Bachs Matthäus Passion, de innigheid van Brahms Wiegenlied en de bittere teleurstelling van Surabaya Johnny van Kurt Weil. Zingen is het leven liefhebben. En die liefde wil ze met anderen delen.